Zo overleeft u de eerste dagen op het anderhalve meter kantoor.
Hoewel thuiswerken nog steeds de norm is, bewegen steeds meer mensen zich zo nu en dan weer naar kantoor. En dat kan na een lange tijd van thuiswerken best een beetje vreemd of spannend zijn. Misschien zijn uw werkzaamheden door het coronavirus wel veranderd of heeft u te maken met heel andere kantooretiquette. Daarom geven wij een aantal tips om de eerste dagen op het anderhalve meter kantoor te overleven.

De deuren gaan open…

Mag u van uw werkgever weer naar kantoor? Dan is het slim om u wel goed voor te bereiden. Misschien maakt uw kantoor gebruik van bewegwijzering, geven de pijlen op de vloer de looprichtingen aan en is het trappenhuis ingericht op eenrichtingsverkeer. Gemist? Oeps, dan bent u mogelijk verkeerd gelopen. Allemaal dingen waar u ineens over na moet denken. Voor u het weet botst u tegen een collega aan. Totaal niet coronaproof! Lees daarom de dag vóórdat u naar het werk gaat de richtlijnen die voor u gelden. Dan weet u precies wat u te wachten staat.

Het dagelijkse koffiemoment

U heeft de eerste vijf minuten overleefd en komt bij uw coronaproof werkplek aan. Bureaus staan verder uit elkaar en sommige collega’s hebben zelfs een hele andere plek in het gebouw! Wel wat ongezellig natuurlijk… Maar goed, laten we de dag beginnen met een heerlijke kop koffie. Of ja, kan dat eigenlijk wel? Dadelijk staat u bij het koffieautomaat té dicht op een andere collega en dat is niet de bedoeling. Zorg daarom dat u zelf ook rekening houdt met de anderhalve meter. Is de koffiecorner te klein om er met twee mensen in te staan? Zoek dan een plekje net buiten de koffiecorner zodat u op anderhalve meter kunt blijven wachten. Vindt u het toch niet zo prettig om de koffiecorner in deze tijd regelmatig op te zoeken? Maak dan gebruik van een thermoskan of een waterfles. Dat bespaart u een aantal bezoekjes aan de koffieautomaat.

Teamoverleg 2.0

De koffie is op. Tijd voor een overleg met de afdeling. Met tien personen in één ruimte vergaderen, gaat waarschijnlijk niet goed. Maar kijk eens of u een alternatief kunt vinden. Misschien heeft uw kantoorpand wel een grote, open gang waar je met zijn allen kunt staan. In een cirkel, anderhalve meter uit elkaar. Dan bent u ook meteen lekker ergonomisch aan het werk. Is het lekker weer? Dan kunt u de vergadering ook naar buiten verplaatsen. Buiten is meer ruimte waardoor u makkelijker afstand kunt houden én buiten is de overdracht van virussen minder. Regent het? Een paraplu zorgt ervoor dat u nóg gemakkelijker afstand houdt. En nog een extra pluspunt: de buitenlucht vergroot uw concentratie. Win-win!

Tijd voor een break

U heeft een productief overleg gehad en die pittige klus is net afgerond. Tijd voor een momentje van rust! Maar alleen al de gedachte aan de lunchpauze zorgt voor stress… Met tafeltennis staat u te dicht op elkaar en alleen pauze houden is zó saai. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet! Ga met één of twee collega’s een wandeling maken. Dat kan prima op anderhalve meter afstand van elkaar. Is de kantine nog dicht? Bereid u goed voor door een eigen lunchpakketje mee te nemen die u achter uw bureau op kunt eten. Zo komt u niet in de verleiding om te dicht bij elkaar te zitten, heeft u meer tijd voor een wandeling of wat rek en strek oefeningen én zo hoeft u niet meer die aanwezige geur van de maaltijd van uw buurman te ruiken.

Nog even ‘de koppen bij elkaar’

De dag zit er bijna op. Het is even wennen, maar het gaat best goed. Tot dat… uw collega ineens uw hulp nodig heeft. Paniek! Hoe kan ik iemand te hulp staan terwijl ik op afstand moet blijven? Start met de vraag waaru uw collega mee kan helpen. Moet er iets gecheckt worden? Zorg dan dat u de input op de mail krijgt, zodat u op veilige afstand alles door kan kijken. Is het een vraag waarbij u op het scherm mee moet kijken? Kijk dan om de beurt of draai uw scherm zo dat u allebei met afstand kijkt. Zo bent u coronaproof bezig én kunt u toch een handje helpen. Vindt u het echt lastig om voldoende afstand te bewaren? Zet dan een spatscherm aan de zijkant van uw bureau. Oh, en zorg voor een eigen kantooruitrusting. Dan hoeft u niet meer de schaar of nietmachine van uw collega te gebruiken, waardoor u kans op besmetting voorkomt.Ondanks dat thuiswerken nog steeds de norm is, hopen we dat het u met deze tips lukt om de anderhalve meter op kantoor te overleven. Wij wensen u in ieder geval veel succes de eerste dagen!

Door de maatregelen tegen het coronavirus brengen we een groot deel van onze tijd thuis door. Kun je niet vanuit huis werken, dan heb je ineens zeeën van tijd. Eindelijk ruimte om eens grondig te poetsen en die klus die je al jaren uitstelt aan te pakken.

Maar na die eerste weken begint langzaam de verveling toe te slaan. Niet nodig! Wij geven je een aantal leuke activiteiten die je heel eenvoudig kunt doen. Alleen, met de kinderen of via videobellen met vrienden of de hele familie. Het enige wat je nodig hebt? Kantoorartikelen.

SPELLETJES MET PEN EN PAPIER

Wie ben ik, het woordenboekspel, Pictionairy en Who’s the man. Allemaal spelletjes die zorgen voor hilarische momenten. En het enige wat je nodig hebt is fijn gezelschap, papier én een pen. Spelen maar!  

 • Wie ben ik
  Pak een blaadje en schrijf daar een naam van een beroemdheid, stipfiguur, sporter, politicus of een ander bekend persoon op. Vervolgens plak je dit blaadje op het hoofd van je tegenstander. Laat het blaadje niet aan de tegenstander zien! Iedere speler mag vervolgens vragen stellen over de persoon die op zijn/haar blaadje staat. Het moeten gesloten vragen zijn die je alleen met ja of nee kunt beantwoorden. De persoon die als eerste raad wat er op het blaadje staat, wint.
 • Het woordenboekspel
  Omstebeurt is iemand van het gezelschap ‘spelleider’. De spelleider kiest een moeilijk woord uit het woordenboek, waarvan hij/zij denkt dat niemand de betekenis weet. De andere spelers krijgen een minuut de tijd om het woord en de betekenis die ze denken dat daarbij hoort, op te schrijven. Wees creatief! De spelleider schrijft de echte betekenis op. Vervolgens leest de spelleider alle antwoorden én de juiste betekenis voor. Daarna kiest iedere speler het antwoord waarvan hij/zij denkt dat het juist is. De spelleider krijgt een punt voor iedere speler die de echte betekenis niet geraden heeft. Wanneer jouw antwoord gekozen is als betekenis van het woord, krijg je ook een punt. Heb je de juiste betekenis gekozen? Dan krijg je ook een punt. De speler met de meeste punten wint.
 • Pictionary
  Pak een aantal losse papiertjes en schrijf daar verschillende woorden op. Denk aan voorwerpen, etenswaren en andere woorden die prima te tekenen zijn. Vouw de papiertjes dubbel en schud ze door elkaar. Vervolgens trek je omstebeurt een papiertje en probeer je het woord dat erop staat na te tekenen. Je hebt één minuut de tijd. Raadt de ander het woord binnen de tijd? Dan krijg je een punt.
 • Who’s the man
  Maak twee groepen, pak een stapel papiertjes en een schaal of pan. Schrijf op alle papiertjes een naam van een (bekend) persoon, een plaats of plek, een gerecht, een voorwerp of iets anders leuks dat je goed kunt omschrijven. Vouw alle papiertjes vervolgens dubbel en gooi ze in de schaal of pan. Nu volgen er drie rondes. In ronde een omschrijf je een woord dat op het briefje staat, zonder het woord te benoemen. In ronde twee gebruik je één woord om het woord op het briefje te omschrijven. In ronde drie ga je het woord uitbeelden. Wanneer de teamgenoten het woord raden heb je een punt. Het team met de meeste punten wint.

STUUR EEN KAARTJE

Het is verschrikkelijk dat we deze periode niet meer langs mogen gaan bij opa’s en oma’s en kwetsbare vrienden/vriendinnen. Je wilt ze juist in deze tijd een hart onder de riem steken. Helaas kan dat niet fysiek, maar gelukkig hebben we de post nog! Was wel eerst goed je handen voor je aan de slag gaat. Pak vervolgens een A4’tje of A5’je van dikker papier (of dun karton) en vouw dit dubbel. De bovenkant kun je volledig naar eigen wens versieren met stiften, potloden en verschillende plakkertjes. Wil je de kaart helemaal speciaal maken? Maak het dan af met speciale glitters. Vervolgens kun je op de binnenkant van de kaart je persoonlijke boodschap schrijven. Stop de kaart in een passende envelop, schrijf het adres erop en klaar is kees! Een persoonlijk kaartje van jou is onderweg.
Kaartjes kopen kan natuurlijk ook, koop je nu 10 kaarten bij Inkstation dan krijg je van ons 10 Gresbo postzegels gratis!

SCHILDER EEN PORTRET

Altijd al eens de Picasso in jezelf naar boven willen halen? Daar is nu het perfecte moment voor. Ga aan de slag met een schilderdoek, een kwast en verschillende kleuren verf en maak een groot portret. Dit kan een portret van jezelf zijn, of juist een portret van je vader, moeder of grootouders. Laat die creativiteit volledig de vrije loop gaan. Het eindresultaat mag er vast wezen!

31 DAGEN CHALLENGE

Navigator heeft een leuk spel ontwikkeld speciaal om deze periode door te komen. Het spel duurt 31 dagen, waarbij je iedere dag een nieuwe challenge krijgt. De challenges staan in het teken van tekeningen maken, spelletjes doen en andere leuke uitdagingen. Je kunt kiezen tussen het spel voor kinderen en het spel voor volwassenen. Het is wel al enkele dagen bezig, maar je kunt uiteraard op ieder moment inhaken. Het enige wat je nodig hebt is wederom; pen en papier. Spelplezier gegarandeerd.

KIEKEBOE! MAAK EEN KIJKDOOS

Heb je toevallig nog een oude schoenendoos op zolder liggen? Hier kun je een leuke kijkdoos van maken. Het enige dat je nodig hebt zijn plaatjes, een schaar, doorzichtig gekleurd papier, lijm en natuurlijk die schoenendoos. Aan de slag!

 1. Knip aan de korte kant van de schoenendoos een vierkante of rond kijkgaatje uit. Zorg wel dat je dit in het midden van de doos doet.
 2. Zoek een paar leuke plaatjes uit die je in de kijkdoos wilt zetten. Dit kunnen plaatjes uit tijdschriften zijn, uit oude kaarten of plaatjes van internet.
 3. Knip de plaatjes uit en vouw de onderkant van het plaatje om. Zo creëer je een strookje waarmee je het plaatje vast kunt plakken.
 4. Verdeel de plaatjes door de schoenendoos en plak ze met behulp van de lijm op de gewenste plaats. Zo zorg je voor diepte in je kijkdoos.
 5. Knip een aantal vierkante stukken uit de deksel van de schoenendoos en plak hier doorzichtig, gekleurd papier overheen. Dit zorgt voor een magisch effect.
 6. Leg je deksel terug op de doos en kijk door het gaatje heen. Laat je betoveren…

KEEP DISTANCE, STAY CONNECTED.

Je hebt het vast al eens voorbij zien komen, de raamtekeningen van Edding. Met behulp van de sjablonen maak je de meest geweldige creaties op je raam. Zo kun je laten zien dat jij de mensen in de zorg steunt, je kunt grappige gezichten op het raam tekenen en je kunt zelfs ganzenborden op het raam. Je kiest een van de raamtekeningen uit en download het sjabloon. Vervolgens print je het sjabloon uit en plakt dit op het raam. Trek de raamtekening met een speciale stift over en je hebt een geweldige creatie. Hier vind je meer informatie en download je de gewenste sjablonen.  

MASKERS MAKEN

Nee, niet de mondmaskers. We bedoelen die leuke, kleurrijke maskers waardoor je volledig transformeert van mens naar dier. Tenminste, dan moet je ‘m eerst zelf maken. Wij hebben een aantal dierenmaskers voor jullie klaargezet. Download ze hier, print ze uit en ga aan de slag met kleurtjes en plakkertjes. Ben je klaar? Knip het masker uit en knoop een touwtje door de gaatjes. Super leuk om samen met de kinderen te doen. Als welk dier ren jij straks de kamer rond?

HART VOOR DE ZORG

Het is onwijs bijzonder hoe alle mensen in de zorg zich inzetten om te strijden tegen het coronavirus. Is het niet fijn om de tijd die je thuis hebt dan te besteden aan een mooi gebaar? De verenigingen van artsen, verloskundigen, tandartsen en fysiotherapeuten hebben daar een initiatief voor opgezet, namelijk #mijnhartvoordezorg. Zij roepen alle Nederlanders op om een rood hart op een wit shirt te verven. Dit shirt hang je vervolgens achter de raam. Symbolisch staat dit voor een witte zorgjas met een rood hart dat voor iedereen klopt. Deel je mooie creatie op de socials met de hashtag #mijnhartvoordezorg en laat zien dat jij ook mee doet!

#BERENJACHT

Om alle kinderen af te leiden van het coronavirus is de berenjacht ontstaan. Het idee is simpel. Mensen zetten een beer voor het raam en wanneer je met de kids een blokje om gaat, kun je samen op zoek naar de beren. Streep op deze kaart af hoeveel beren je hebt gezien en probeer dagelijks het record te verbreken. Een erg leuk initiatief! Heb jij ook al een beer voor de raam staan? In onze etalages hebben we al beren gespot!

Hopelijk helpen de bovenstaande ideeën je om verveling in deze tijd tegen te gaan. Wij zijn heel benieuwd naar de mooiste creaties. Deel jij ze met ons middels de hashtag #inkstationNL?

Een groot deel van ons leven brengen we met collega’s door. Dan is het wel zo fijn om te weten welke types collega’s je hebt en hoe je daar mee om gaat. Want wanneer jij je werkplek betreedt, komt een ware beestenboel je tegemoet.

De ene collega is een heus werkpaard die korte metten maakt met alle deadlines en opdrachten, de andere collega lijkt meer op een praatgrage papegaai die geen blad voor de mond neemt. Welk dier schuilt er in jouw collega?

De wijze uil

De wijze uil hoort en ziet alles. Hij duikt overal onopgemerkt op en is bijzonder geruisloos. De wijze uil weet overal wel iets vanaf. Het is een slimme vogel! Maar, hij treedt niet snel op de voorgrond. Het is een stille kracht met een enorme berg kennis op zak. Heb jij een lastig vraagstuk liggen waar je niet alleen uitkomt? Loop dan eens langs bij de wijze uil. Hij zal niet snel uit zichzelf op je afstappen, maar wanneer je hem rustig benadert, staat hij er zeker voor open.

Hoe stap je erop af?
De wijze uil benader je op een rustige manier. Hij wordt een beetje zenuwachtig van drukke collega’s. De praatgrage papegaai en de wijze uil zijn daarom niet de beste match.  

Wat kan je ervan leren?
Houd je oren en ogen open, dan leer je het meest.

De koele kikker

De koele kikker kan iedere situatie aan. Hij kent geen stress, wordt nergens warm of koud van en past zich gemakkelijk aan. Met een helikopterview kijkt de koele kikker naar ingewikkelde vraagstukken. Heb je een crisis omhanden? Vraag dan of de koele kikker je een handje helpt. Deze collega kan namelijk bijzonder goed relativeren.

Hoe stap je erop af?
Zelfverzekerd en doelgericht. De koele kikker houdt niet zo van twijfelaars.

Wat kan je ervan leren?
Afstand nemen van situaties en oordelen zonder al te veel emotie.

De trouwe hond

Met zijn trouwe ogen en kwispelende staart bezorgt hij je iedere dag een warm welkom. De trouwe hond is altijd blij. En ook al is zijn baas een beetje boos, de trouwe hond zal hem altijd blijven volgen. Ben je op zoek naar iemand die loyaal is en je graag wilt helpen? De trouwe hond is oprecht, fijn in de omgang en toegankelijk. Heel af en toe kan de trouwe hond ook van zich afbijten. Dat gebeurt niet vaak, maar als hij dat doet dan laat hij flink zijn tanden zien!

Hoe stap je erop af?
De trouwe hond benader je rustig en met veel empathie. Hij is zeer toegankelijk, maar wel een beetje onzeker.

Wat kan je ervan leren?
Loyaliteit en toegankelijkheid.

Het werkpaard

Een harde werker, dat is hij zeker. Het werkpaard stopt niet voordat alle deadlines behaald zijn. En dat in volle galop. Het werkpaard hoor je niet zeuren over deadlines die naderen, de to-do list die alleen maar groter wordt en de stapels papieren waar hij zich nog doorheen moet werken. Ja, dat hoort er gewoon bij. Dus bij deze geven we je één tip: werk samen met het werkpaard! Hij trekt je wel door de drukke tijden heen.  

Hoe stap je erop af?
Kort en bondig. Het werkpaard staat niet graag stil, tijd voor een lang verhaal heeft hij dus niet.

Wat leer je van hem?
Doorbijten. Niet stilstaan, maar vooruitgaan.

Carrièretijger

Wie kent ‘m niet, de carrièretijger. Als eerste binnen, als laatste de deur uit. In zijn vrije tijd voorzitter van de voetbalvereniging, lid van de dorpsraad en ga zo maar door. De carrièretijger zet alles op alles om door te groeien. De carrièretijger weet zich in alle belangrijke gesprekken te mengen en heeft contacten met de juiste personen. Een echte netwerker! En met zijn vlijmscherpe tanden bijt hij zich overal in vast.

Hoe stap je erop af?
De carrièretijger benader je met passie, pit én een concreet doel. Hij wordt een beetje nerveus van de wijze uil en de trouwe hond.  

Wat kan je ervan leren?
Doelgerichtheid en kracht.

Praatgrage papegaai

Nieuwsgierig naar de laatste nieuwtjes binnen het bedrijf? Ga dan eens langs bij de praatgrage papegaai. Deze kleurrijke vogel is met iedereen te vriend. Dit sociale dier is echt een verbinder en daarmee ideaal binnen projecten. Pas wel op, want als je eenmaal bij de praatgrage papegaai op bezoek gaat, dan kom je er niet zomaar meer weg. Niet alleen zal hij altijd proberen informatie uit jou los te peuteren, ook zul je verplicht alle ins en outs van zijn leven aan moeten horen. Be prepared!

Hoe stap je erop af?
Dat is bij de praatgrage papegaai niet zo moeilijk. Hij is heel vriendelijk en altijd in voor een praatje.

Wat kan je ervan leren?
Sociale vaardigheden.

Heb jij de verschillende dieren op jouw werkplek al gesignaleerd? Of herken je in ieder dier wel iets? Alles is mogelijk, dus houd je ogen en oren open en laat de beestenboel je verrassen…

Niet iedereen is het gewend om thuis te werken, maar door de corona-uitbraak zijn we toch genoodzaakt om dat steeds meer te gaan doen. Dat klinkt op zich heel fijn. Niemand die je stoort, lekker kopje koffie erbij en knallen maar. Helaas blijkt het toch niet altijd zo gemakkelijk te zijn.

Thuiswerken brengt namelijk ook uitdagingen met zich mee. Zo kost het veel discipline om niet te snel afgeleid te raken, maar moet je met thuiswerken ook opletten dat je niet eindeloos doorwerkt zonder enige pauze. Toch best lastig dus… Daarom geven wij je een aantal tips en tricks om thuiswerken zo makkelijk mogelijk te maken.

Kies een goede spot

Thuiswerken begint natuurlijk met het uitkiezen van je werkplek. En dat is niet je bed of de bank! Dat zijn de plekken die je op kunt zoeken voor ontspanning, niet om te werken. Kies als thuiswerkplek een bureau of tafel waar jij alle ruimte hebt om ongestoord aan de slag te gaan. En bij voorkeur kies je een ruimte die opgeruimd en schoon is. Want voor je het weet ben je eerst een uur aan het poetsen voordat je echt aan het werk gaat…

Werk arbo-proof

Op het werk is alles perfect voor je geregeld. Je hebt een goede bureaustoel, je computer staat op de juiste hoogte ingesteld, de voorwaarden voor ergonomisch werken zijn geschept. Grote kans dat dit thuis niet het geval is. Neem je plaats achter de eettafel om daar aan de slag te gaan? Prima, maar zorg wel voor een juiste zithouding. Schaf indien nodig een geschikte bureaustoel aan, zet je laptop op de goede hoogte middels een laptopstandaard en voorkom dat je onderuitgezakt werkt. Want dan houd je het niet lang vol…

Lijstjes maken

Heb je alles goed ingesteld? Mooi, dan kun je aan de slag. Maar wat ga je allemaal doen en waar begin je mee? Maak een dagplanning zodat je precies weet wat je te doen staat. Gedurende de dag zal je concentratie namelijk afnemen en raak je sneller afgeleid. Het is fijn om dan te weten wat je al gedaan hebt en welke taken nog opgepakt moeten worden. Zo kom je gestructureerd de dag door en heb je aan het einde van de dag een voldaan gevoel!

Word een gewoontedier

Je hebt je planning gemaakt. Hard ga je aan het werk en de uren vliegen voorbij. Voor je het weet is het al donker buiten. Maar een pauze? Die heb je niet gehad. Daarom is het belangrijk om routine in te bedden in je thuiswerkdag. Kies vaste momenten waarop je opstaat, ontbijt, start met werken, een korte koffiepauze neemt, luncht en stopt met werken. Dit voorkomt niet alleen dat je aan het einde van de dag doodmoe bent, ook vergroot dit je concentratie gedurende de dag. Zeker niet onbelangrijk dus!

En, helpen deze tips je een beetje op weg? Wij wensen je in ieder geval heel veel succes met het thuiswerken!

Gelukkig zijn. Een emotie die je vertelt dat je tevreden bent over de huidige situatie. Je voelt je fijn, opgewerkt en blij.
Het is een aangenaam gevoel dat je het liefst de hele dag wilt behouden. Reden voor ons om uit te zoeken naar wat mensen nu écht belangrijk vinden op het werk.

Uit de test komt een goede werk/privé balans als overduidelijke winnaar uit de bus. Dat begrijpen we, want alleen met een goede balans kom je op beide plaatsen goed tot je recht. Heb je thuis alles goed geregeld? Dan kun je de focus op je werk leggen. Krijg je de benodigde ruimte op je werk om thuis alles op rolletjes te laten lopen? Top, dan ben je ook thuis ook een fijner mens. En hoe zit het met je ontspanning? Zijn je dagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat volgepland? Niet doen! Ben lief voor jezelf. Het is oké om eens even niets te doen. Je hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn. En ‘nee’ zeggen is misschien moeilijk, maar niet onmogelijk. Gewoon doen! Bewaak je grenzen. Een grotere dienst kun je jezelf niet bewijzen.

Het hebben van fijne collega’s zorgt voor een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Daarom staan de leuke collega’s op de tweede plek in de resultaten van ons mini-onderzoek naar werkgeluk. Je hebt vast collega’s die je op momenten het liefst achter het behang plakt. Van die betweterige types met koffie-adem, die jou op hun vervelende toontje uitleggen wat je al lang weet. Of het overambitieuze type dat altijd een wit voetje bij de baas probeert te halen. Maar heb jij ook zo’n fijne collega? Die collega die een belangrijke bron van inspiratie is, die je een hart onder de riem steekt als het even tegenzit? Die collega die aan één blik of aan één woord genoeg heeft en jou op eenzelfde manier laat weten ‘I’ve got your back’? Die collega hebben we allemaal nodig!

Muziek kan emoties oproepen en brengt je in no-time in een bepaalde stemming. Niet gek dus dat uit ons onderzoek blijkt dat we leuke muziek tijdens het werken heel belangrijk vinden. Welke soort muziek dat is, is natuurlijk heel persoonlijk.
Wil je jezelf oppeppen? Of moet je je juist goed concentreren? Is het een dag voor de blues in het kader van ‘gedeelde smart is halve smart’? Of mag het tempo wel wat omhoog met een bijbehorend aantal beats per minuut?
Maak je eigen playlist of luister eens naar die van ons: happy@work!

Resultaten, KPI’s, productiviteit, prioriteiten en dan ook nog de waan van de dag… Maar hoe zit het met je persoonlijke ontwikkeling?
Hoe en wanneer werk je aan jezelf? En hoe ziet jouw werkgever dit? Op nummer vier in ons onderzoek staat het leren van nieuwe dingen. Door jezelf te blijven ontwikkelen en nieuwe dingen te leren groeit je zelfvertrouwen. En dat is weer goed voor je werkgeluk. En hé, op de werkvloer raak je toch nooit uitgeleerd? Wat is jouw volgende persoonlijke doelstelling?


Gezonde voeding op het werk is steeds belangrijker, ook op het werk.
Weet jij welke voeding goed voor je is? En lukt het jou om ook op je werk gezonde keuzes te maken? Uit ons onderzoek blijkt dat werkgeluk ook afhankelijk is van gezonde voeding en tussendoortjes op je werk. Dus laat de taart, snoeppot en ongezonde snacks voor wat ze zijn. Kies voor tomaatjes of worteltjes in plaats van die chocoladereep. En heb je wat te vieren? Gewoon doen! Maar wel extra genieten.

Wist je dat ons land Europees zitkampioen is?
We zitten met z’n alle maar liefst 8,5 uur per dag.
Veel meer dan in bijvoorbeeld Portugal, waar de meeste mensen niet meer dan 5,5 uur per dag op hun billen doorbrengen. 
Maar teveel zitten kan je doorbloeding belemmeren en stofwisseling stagneren.
Niet bepaald goed voor je lichaam dus…

Tijd om in actie te komen!

Zowel op het werk als thuis zijn er makkelijke manieren om het vele zitten te doorbreken.
De sleutel tot succes is om lichaamsbeweging in te bedden in je dagelijkse bezigheden.
Maar hoe doe je dat?
Wij geven je een aantal handige tips om die dagelijkse zitmarathon te doorbreken:

Hopelijk helpen de bovenstaande tips je om nóg wat meer in beweging te komen. Dan dragen we de titel ‘zitkampioen’  volgend jaar misschien wel over aan een ander land. Doe je mee?

Op de werkvloer, maar ook thuis gooien we veel onnodig papier weg. Hoe kunnen we zorgen dat we zuiniger omgaan met ons papier? En ook ons inkt en toner gebruik, kan dat minder? Hier een aantal tips die zorgen voor een duurzamer gebruik van papier en printer, die in de portemonee ook behoorlijk kunnen schelen.

Print dubbelzijdig.
Print eerst de even en daarna de oneven pagina’s. Een kleine moeite om even de geprinte stapel papier om te draaien en weer in de lade te plaatsen om de andere zijde te printen. Al is dit vaak geeneens nodig. Veel printers hebben de functie automatisch dubbelzijdig printen. Zo kost het helemaal geen moeite, maar breng je het papiergebruik al terug tot 50%.
tip: Staat er in de naam van de Brother printer een D, dan staat dit voor Duplex (=tweezijdig) en kan deze printer dus automatisch dubbelzijdig afdrukken.

Print selectie.
Print alleen wat nodig is door de juiste tekst te selecteren en te kiezen voor print selectie. Vooral afbeeldingen bij een tekst kunnen veel inkt of toner gebruiken, dus neem deze niet mee in de print selectie wanneer deze niet van belang zijn.

Print in lagere kwaliteit.
Zet de kwaliteit van de printer op memo of concept wanneer dit kan. Dit scheelt enorm in het inkt of tonergebruik. Een afbeelding wordt aanzienlijk minder mooi, maar een tekst blijft prima leesbaar.

Kies voor een zuinig lettertype.
Misschien had je er nog nooit over nagedacht, maar een lettertype is ook bepalend. Hoe dikker de letter hoe meer inkt of toner er nodig is. De Amerikaanse consumentenbond Consumer Reports onderzicht hoeveel meer of minder inkt je gebruikt ten opzichte van Arial, wanneer je voor een ander lettertype kiest.

 • Times New Roman: 27% minder inktverbruik dan Arial
 • Calibri: 23% minder inktverbruik dan Arial
 • Century Gothic: 21% minder inktverbruik dan Arial
 • Trebuchet MS: 10% minder inktverbruik dan Arial
 • Tahoma: 5% méér inktverbruik dan Arial
 • Franklin Gothic Medium: 7% méér inktverbruik dan Arial
 • Verdana: 10% méér inktverbruik dan Arial

Ook is er het te downloaden lettertype: Ecofont. Dit is een letter met kleine witte puntjes die voor het blote oog onzichtbaar zijn maar wel zorgen voor minder inkt- of tonergebruik.

 

 

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen onze samenleving. Thuis maken we steeds vaker groene en bewuste keuzes. Maar waarom zouden we alleen in onze vrije tijd aan een betere wereld werken?

We brengen ten slotte gemiddeld 85.000 uur van ons leven op onze werkplek door. Niet geheel onbelangrijk dus om ervoor te zorgen dat je daar ook een duurzame omgeving creëert… En dat is gemakkelijker dan je denkt! Met een paar simpele tips en tricks ben je al een heel eind op weg.

 

De office jungle

Laten we starten met je omgeving. Relatief kleine inspanning, groen resultaat! Je hebt geen groene vingers nodig, alleen wat planten rond je werkplek. Planten zorgen voor een betere luchtkwaliteit, ze verminderen stress én maken de ruimte lekker groen.
Wist je dat de kleur groen twintig procent meer creativiteit stimuleert dan andere kleuren? Onderzoekers verwachten dat dit wordt veroorzaakt doordat groen in veel culturen geassocieerd wordt met groei. De perfecte reden om je werkplek om te toveren tot office jungle!

Stroombesparing

De verwarming aan laten staan terwijl je het raam open zet, je computer aan laten staan, terwijl je de hele ochtend in een meeting zit… Komt dit je bekend voor? We snappen dat je sommige dingen in alle drukte vergeet, maar het is zonde van de energie. Plak eens een memoblaadje op je computerscherm als reminder dat je de computer uitzet wanneer je lang van je plek bent.
Beetje chilly op kantoor? Zorg dat je een fijne sjaal en vest bij de hand hebt. Dan hoeft die verwarming niet nog verder omhoog. Tijdschakelaars, LED-verlichting… Wist je dat 80% van alle spaarlampen en LED-lampen gerecycled wordt? Met minimale maatregelen bereik je al snel resultaat.

Het groene alternatief
Door bewust keuzes te maken, maak jij al het verschil.
Ga je voor gerecycled printpapier of papier met een keurmerk? Is het echt nodig om die mails en rapporten uit te printen? Hangt er biologisch afbreekbaar wc-papier op het toilet? Drink je uit wegwerpbekertjes of gebruik je een mok?
Voor bijna elk product op en om je werkplek is een groen alternatief te verkrijgen. Loop eens binnen bij een kantoorvakhandel bij jou in de buurt en laat je adviseren voor een milieubewuste keuze.

Samen zullen we alles delen

Tegenwoordig delen we steeds meer. Niet voor niks dat we al een paar jaar spreken van een deeleconomie. Ook op de werkvloer wordt er al veel gedeeld, van flexplek tot kantoorartikelen. Bijna iedereen gebruikt wel eens iets van een ander.
Want waarom zou je een schaar, plakband of een nietmachine alleen voor jezelf houden. En heb je die ordners niet meer nodig? Maak ze leeg en zet ze in de kast voor je collega. Iedereen een auto van de zaak? Waarom maak je geen gebruik van poolauto’s? Geen verspilling is de nieuwe norm!

Een tweede leven

Kantoorartikelen kun je vaker recyclen dan je denkt. Tot nu toe wordt 86% van al het papier en karton gerecycled. Wist je dat dit voor plastic maar 15% is? Deze percentages mogen echt nog wel wat omhoog.
Gebruik een oude notitie als boodschappenlijstje, label je oude mappen met een nieuw etiket, vul je lege pen met een nieuwe vulling en gebruik de wegwerpbeker nog een tweede keer. De koffie smaakt er heus niet minder lekker door.

Ga jij samen met je collega’s aan de slag om jouw werkplek om te toveren tot een groene omgeving? Maak er dan meteen een wedstrijdje van. Gebruik een whiteboard om bij te houden welke collega het beste recyclet, de duurzaamste producten gebruikt of de meeste stroom bespaart. De ‘groenste’ collega wint. Succes!

Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen. Een perfect moment voor een frisse start. We laten slechte gewoontes achter ons en beginnen met een schone lei. Hallo goede voornemens!

Maar waar begin je? Welke persoonlijke missie wil jij dit jaar volbrengen? Een van de belangrijkste tips voor het opstellen van jouw voornemens is om dicht bij jezelf te blijven. Kies voor goede voornemens die je in kleine stapjes kunt bereiken en die zowel zakelijk als privé goed voor je kunnen werken. Ben je nog op zoek naar inspiratie voor concrete én haalbare goede voornemens? Wij zetten de top 5 voor jou op een rijtje.

#1 POSITIEVER ZIJN

Soms ben je gewoonweg eerder geneigd om negatief te denken dan positief. Even lekker zeuren om die vervelende klus op je werk of om de afwas die nog op het aanrecht staat. Jep, heel herkenbaar. Probeer eens wat vaker naar de zonnige kant van het leven te kijken. Jammer dan van die vervelende klus. Zet de eerste stap en je zult merken dat dit meteen de grootste was. Gewoon doen! En als de klus geklaard is, mag je extra trots op jezelf zijn.

 

#2 OVERZICHTELIJK WERKEN

Breng structuur aan in je werkzaamheden. Zowel thuis als op je werk.
Structuur brengt zoveel rust in je hoofd. Ga werken met een agenda en lijstjes.
Maak planningen en vink dingen die je gedaan hebt af. Je kunt het, echt waar.
En als je er eenmaal aan begonnen bent, wil je niet meer terug!

 

#3 MINDER ZWART-WIT DENKEN

Vaak zien we de dingen in het leven als goed of fout. Zwart of wit. Twee opties en daar moet je het mee doen. Maar vergeet niet dat er nog veel meer kleuren zijn. Probeer eens niet te oordelen, niet direct je mening klaar te hebben en geen aannames te doen. Weet je dat dat heel bevrijdend werkt? In de eerste plaats voor jezelf, maar ook voor anderen. Wanneer jij de ander in zijn waarde laat en niet meteen klaar staat met een mening, zal dit de samenwerking ten goede komen. Probeer het eens!

#4 MEER GENIETEN

Je vakantie zit er net weer op en het duurt nog een hele tijd voordat je weer een paar dagen vrij bent. Poeh dat kan lang duren! Het is supercliché, maar het is echt zo dat de het de kleine dingen zijn, die er toe doen. Wat zijn jouw geluksmomentjes? Geniet van het zonnetje op die ijskoude dag of kruip weg onder dat warme dekentje voor je favoriete serie na een dag hard werken.
Als je goed kijkt, zit in elke dag wat moois. Zie jij het ook?

#5 DE BOEL BETER BIJ ELKAAR HOUDEN.

Bezig zijn je leven te beteren en alle ballen hoog te houden, gaat niet zonder vangnet. Iets wat je zo hard nodig hebt, heeft aandacht nodig. Waardeer de mensen die ertoe doen. Ga eens wat vaker langs bij je familie of spreek wat af met die goede vriend(in) die je in geen tijden meer hebt gezien. Druk, druk, druk… Tuurlijk! Maar hier maak je tijd voor vrij. Energie en warmte krijg je daarvoor terug. En in drukke tijden is er niets beter dan dat.

Zo, heb jij je goede voornemens genoteerd? Dan wordt het tijd om hiermee aan de slag te gaan. Sla een doosje positiviteit en blijdschap in, koop een nieuwe agenda en maak vandaag nog een afspraak met die goede vriend(in). Ga ervoor, je kunt het!

Misschien heeft u al eens even voor het Lamy display gestaan in één van onze winkels.. genoeg te kiezen. Voor iedereen is een juiste pen te vinden, wij helpen u in onze winkels graag hierbij. 
Het Lamy ABC vulpen of potlood is gemaakt voor kinderen die leren schrijven, door de goede grip, geen vermoeidheid bij het schrijven en sterke slijtvaste penpunt.
De Lamy vulpennen Nexx en Safari hebben sterkte slijtvaste penpunten en robuuste sterke clips. Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Een vulpen gebruikt u voor het mooie schrijven, niet om snel te schrijven.
De Lamy rollerpennen blinken uit door het vloeiende schrijven. Omdat de inkt sneldrogend is ook erg geschikt voor linkshandigen. 
De Lamy balpennen gebruikt u wanneer u veel of snel wilt schrijven. Deze pennen zijn door de stalen houder erg stevig en de sterk verende clip zorgt ervoor dat uw kleding niet beschadigd bij het dragen in bijvoorbeeld de borstzak.
Maar ook voor Kalligrafie heeft Lamy pennen, en een vulpotlood ontbreekt ook niet.
In onze winkels bekijkt en probeert u het gehele Lamy assortiment.